Pàgines

dimarts, 8 de gener del 2013

ASSERTIVITAT I EMPATIA, excel.lent dicotomia per a millorar la convivència.


Assistim, amb més freqüència del que seria  desitjable, a  programes o debats televisius, en els quals , sembla que el crit, la ira, l’insult  o el menyspreu a l’oponent  es converteix en el millor argument per defensar la pròpia tesi.

Espectacles lamentables, hem pogut presenciar en més d’una ocasió, en  què, fins i tot, s’ha arribat a l’agressió física.

Personatges que ixen a la palestra televisiva , armats de  violència oral per torpedinar a l’oponent i enfonsar-lo psicològicament. El premi al guanyador  és continuar en el programa . I així ens va!! La imatge que          s’ ofereix als espectadors  és ben trista i distorsionada.

No ens queixem , doncs, de la manca de respecte, de cortesia, del saber estar , d’educació, en les nostres relacions socials qüotidianes.

- Un veí o veïna que treu a passejar el gos ... però que deixa que defeque o orine en la cantonada ... Clar , aquesta cantonada no és la seua !

- Un veí o veïna, que aboca el fem a l’hora que vol. No importa  el reglament, no importa el ferum que puga deixar en el contenidor situat davant de la casa d’un altre veí. .. Clar, el contenidor no el té ell..!

- Un grup d’amics i amigues, casats, amb xiquets/es que ocupen dos o tres taules d’un bar o restaurant, que  es posem a xerrar, a riure  .. però que els  seus  fills/es  deambulen pel bar o restaurant com si fos el parc d’atraccions.  Les jaquetes penjades a les cadires , les transformen en tovallons per torcar-se el gelat  o les llepolies. Els pares riuem.. però són els altres clients qui es senten angoixats, els que perden la tranquil·litat .  Clar, els seus fills/es no els molesten a d'ells.

Seguiria en més i més exemples, on s’altera de forma premeditada  la convivència diària, on es perd el respecte, l’harmonia, les formes , els valors, la bona educació.

Si miràrem de posar-nos en el lloc de l’altre, si miràrem d’escoltar el seu punt de vista i intentàrem entendre’l, si en lloc d’escridassar  s’esforçarem en dir o explicar les coses de la mateixa manera que voldríem que ens ho digueren o ens ho explicaren  a nosaltres...No seria tot millor ?  No eixiríem , en definitiva, guanyant tots ?

 Assertivitat i Empatia. Excel·lent dicotomia per millorar la convivència.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada